Gedragstherapie

Gedragstherapie

Heb jij een hond met milde of ernstige gedragsproblemen? Het maakt niet uit wat voor hond je hebt, hoe oud jouw hond is of wat de achtergrond van jouw hond is. Er is altijd een oplossing, want wanneer je leert leiden en leert hoe honden werkelijk in elkaar steken, dan is geen uitdaging meer te groot voor jullie.

Na gedragstherapie te hebben gevolgd bij Dog Coach Joan is jouw hond gestopt met uitvallen, aanvallen, jagen, vluchten, niet luisteren, onnodig blaffen en zo verder. Ongewenst gedrag wordt omgeruild voor rust, duidelijkheid en volgzaamheid door stabiel leiderschap. Jij weet hierna alles wat je moet weten als leider en hoe je voorkomt dat jouw hond terugvalt in oude patronen. Jullie zien samen (weer) een ontspannen, gezellig en gecontroleerd leven tegemoet.

Inhoud

Wanneer je door al je opties heen bent in een poging om iets te doen aan het gedrag van je hond, of wanneer de situatie van jouw hond te complex is (geworden) voor een reguliere training, kan je mijn hulp als hondengedragstherapeut inschakelen. Maar ook wanneer je beginnend probleemgedrag ziet bij je hond ben je hier aan het juiste adres. Ik train alle honden van ieder ras en alle leeftijden. Ik train en werk dagelijks met allerlei uiteenlopende rassen. Denk aan kleine rassen, buitenlandse honden, jachthonden, veedrijvers, herdershonden, Pittbulls, Staffords, Rottweilers, Ridgebacks, Husky’s maar ook gewoon Labradors, Labradoodles en vele andere veel voorkomende huishonden. Er is geen ras, achtergrond of probleem dat ik uit de weg ga. Ik help je met allerlei uiteenlopende problemen. Dit kan gaan om agressie, onzekerheid, angst, jacht, uitvallen naar mensen/kinderen/voertuigen etc., een overactieve hond, een te dominante hond, trekken aan de lijn, zindelijkheid, weglopen/uitbreken, poep etc. eten en ga zo maar door. Overal is één en hetzelfde antwoord op. Hieronder vertel ik je er meer over.

Leiderschap en respect van beide kanten. Als één of beide ontbreekt dan is er geen enkele oplossing die gaat werken. Als beide aanwezig zijn dan is ieder probleem te verhelpen. Iedereen kan leren om een goede leider te zijn voor zijn of haar hond. Als jij een goede leider bent volgt jouw hond jou in iedere situatie vanuit respect en sta jij bovenaan in rang in plaats van andersom. Maar hoe word je een goede leiderhond en hoe help je jouw hond de goede richting op?

Vaak denkt men dat we dat doen door honden iets nieuws of iets anders aan te leren dat in plaats komt van het probleemgedrag. Maar als we kijken naar hoe honden dit bij elkaar oplossen dan leert niemand elkaar iets nieuws aan om bepaald gedrag af te leren. Wat ze wel duidelijk aan elkaar maken is waar de grenzen liggen en die grenzen worden vanuit respect geaccepteerd. En dat is precies wat een roedelleider doet om zijn roedel in balans en harmonie te houden. Wij mensen moeten dus leren hoe we grenzen aangeven bij onze honden maar dan in hun eigen taal. Een hond denkt niet als een mens en daarom moeten wij leren als een hond te denken en te handelen. Als we het tegenovergestelde doen dan kan een hond ons vaak niet serieus nemen als leider en haken ze meestal af. Ze kiezen dan hun eigen weg en worden hun eigen, vaak instabiele, leider. Een hond gaat als eigen leider doen wat hij of zij denkt dat nodig is om te overleven. Het is dus voor jullie allebei belangrijk om zo snel mogelijk afscheid te nemen van deze patronen zodat er (weer) rust, zelfbeheersing en controle komt in iedere situatie. Respect voor hoe honden in elkaar zitten en voor het feit dat het dieren zijn die geborgenheid, liefde en duidelijkheid nodig hebben is de andere kant van het verhaal. Honden raken in een bepaalde disbalans wanneer deze aspecten niet aanwezig zijn. Maar ook wanneer het wel aanwezig is kan je met je hond nog steeds op een compleet andere golflengte communiceren waardoor jouw hond, jouw “soort” van respect, liefde en duidelijkheid niet op die manier begrijpt. Als je op mijn website terecht bent gekomen omdat je hulp nodig hebt twijfel ik er niet aan dat je het beste wil voor jouw hond en het beste probeert te doen. Het stukje kennis dat je hierin mist wil ik je graag geven.

Gedragstherapie bij Dogcoach Joan betekent op één lijn komen met je hond waarbij je gaat leren wat jouw hond van jou nodig heeft als roedelleider en waarbij de volgzame natuur van de hond zich herstelt. Deze therapie is een ware reset voor zowel jou als voor je hond. Daarom heb je aan het einde van een consult het gewenste resultaat bereikt en weet je precies wat je moet doen om het zo te houden.

Lees meer over de specifieke benadering van onderstaande hondensoorten. Iedere hond heeft zijn/haar eigen benadering want geen hond is het hetzelfde en geen probleem is gelijk aan het andere. De therapie wordt altijd op jullie persoonlijk afgestemd ongeacht ras of problematiek.

Gedragstherapie herdershond

Iedereen met een herdershond weet hoe trouw en uniek deze honden zijn. De eigenschappen die deze honden bezitten zijn op z’n minst bewonderenswaardig en bijzonder te noemen. Maar de meeste eigenaren van een herdershond weten ook hoe fel, gefocust en vastberaden deze honden kunnen zijn. Zo worden ze vaak geboren en in het nest is dan ook al te zien wat voor een vechtlust er in dit ras aanwezig is. Het kan ook getriggerd worden door een traumatische ervaring die de herdershond niet tot nauwelijks kan vergeten. Wanneer het gedrag van begin af aan niet in goede en duidelijke banen wordt geleid kan de hond een gevaarlijke techniek ontwikkelen waarmee ze aan zowel mens als dier duidelijk kunnen maken dat zij aan de top van rangorde staan en niet met zich laten sollen. Dit kan resulteren in buitengewoon onrustig gedrag binnen- en buitenshuis, in serieuze waarschuwingen en soms zelfs in brute aanvallen. De hond is niet bang om zijn kracht in te zetten als aanval- en verdedigingsmechanisme. Dit ontstaat veelal uit het willen beschermen van de baas, het huis, het erf of hunzelf. En grappig genoeg zit daaronder veelal een hele onzekere hond die niet de know-how heeft om hetgeen wat hij/zij spannend vindt op een andere wijze op te lossen. Dit kenmerkt met name de gevoeligheid van dit ras. Ze vangen ieder signaal op en als ze eenmaal een signaal op een bepaalde wijze gecategoriseerd hebben dan kreeg je het er nauwelijks nog uit. Tenzij je de kennis krijgt aangereikt die je nodig hebt om dit ras op te voeden en/of te heropvoeden. Het is ook een ras dat het geweldig vindt om te jagen, alles wat beweegt is super leuk om op te jagen of om dood te maken. Ze kunnen het, ze willen het en ze durven het. Dit kan tot ernstige incidenten leiden en dit gedrag moet zo snel mogelijk tot halt geroepen worden. 

Wanneer je herkent wat je net hebt gelezen dan heb je vast en zeker al verschillende pogingen gedaan om het probleemgedrag van jouw hond een halt toe te roepen. Of je hebt in ieder geval van het begin af aan geprobeerd je hond op de juiste wijze op te voeden. Misschien heb je het hele internet al afgestruind om te zoeken naar de oplossing voor jouw lieve, trouwe herdershond. De vraag is, waarom werkt het niet? En hoe werkt het wel? De meeste trainingen en therapieën werken niet voor de herdershond vanwege de werkwijze en vanwege hun mega ,sterke hyper focus. Een herdershond staat namelijk niet alleen dicht bij de natuur, ze zijn ook nog eens heel intelligent. Je maakt ze niet zomaar iets wijs wanneer de leer niet komt vanuit de natuur en vooral is gebaseerd op menselijk verzonnen gedrag. Helaas is dit wel het niveau van bijna alles wat je kunt vinden en volgen over het opvoeden en heropvoeden van honden, dat geldt dus niet alleen voor de herdershond. Wanneer je dit gaat toepassen op jouw herdershond zal je of het probleem nooit volledig onder controle krijgen, of je maakt je hond helemaal gek en zet hem/haar op een dwaalspoor. Zonder dat je het doorhebt maak je het probleem alleen maar erger. Maar hoe werkt het dan wel? De herdershond zou net als iedere andere hond vanuit zijn eigen natuur moeten worden benaderd. Dat wil zeggen dat je moet weten wat natuurlijk gedrag is en hoe je hierin moet bijsturen en begrenzen en de hond moet helpen ontwikkelen tot een stabiele hond. Het is belangrijk dat je komt te weten wat je vooral wel moet doen maar vaak nog meer wat je vooral niet moet doen. Tijdens een therapie kom je hier alles over te weten en ga je in de praktijk leren hoe je omgaat met alle problemen waar je nu tegen aan loopt. 

Gedragstherapie rescuehond

Allereerst mag het van barmhartigheid spreken wanneer je, je hebt ontfermt over een hond in nood. Misschien heb je hond uit een Nederlands asiel gehaald, via een stichting uit het buitenland naar Nederland gehaald of heb je op eigen houtje een hond overgenomen die niet langer in de huidige leefomstandigheden kon verblijven. Ik heb zeer veel respect voor mensen die bereid zijn een hond met een rugzakje in hun eigen leven op te nemen, of het nu een jonge of oudere hond is. Je weet namelijk niet wat je in huis haalt, wat de hond heeft meegemaakt en hoe de hond bij jou thuis zal gedijen. Het zijn vaak de meest dankbare honden die niets liever willen dan bij jou zijn, jij bent immers hun redder in nood. Maar het zijn vaak ook honden die met een min-stand aan het leven zijn begonnen of trauma’s moeten verwerken en zeer beschermend kunnen worden over hun nieuwe mensenroedel. Dit kan zorgen voor kleine en grote problemen. Kleine problemen kunnen de beginselen zijn van probleemgedrag, grote problemen vragen veel zorg en aandacht. Angst en agressie liggen vaak op dezelfde lijn en hebben dan ook een speciale behandeling nodig. 

Het lastige van rescue honden is dat je vaak niet precies weet wat jouw hond heeft meegemaakt. Hoe is je hond behandeld, hoe zijn ze omgegaan met jouw hond? Omdat we het niet weten kiezen we er vaak voor om de signalen van de hond aan te nemen als een logische reactie op wat er zich op dat moment voordoet. Omdat we het trauma niet kunnen wegnemen accepteren we vaak dat de hond nu eenmaal zo reageert op bepaalde situaties. Dit kan iets heel kleins zijn, wat ook eigenlijk niet zo erg is. Het kan ook meer problematisch zijn en dat proberen we dan zo goed als we kunnen en weten in goede banen te leiden. Tijd heelt vele wonden maar sommige reacties op bepaalde situaties kan de hond alleen verwerken wanneer je leiding neemt over de emoties die jouw hond op dat moment heeft. Als we dat niet doen staat of blijft, de hond er helemaal alleen voor. Als een hond het gevoel heeft dat ze zelf de leiding moeten nemen dan reageren ze veelal vanuit instinct. En dat is meestal vechten of vluchten. 

Bij een rescue hond is het altijd belangrijk om weten wat er precies gebeurt voordat de hond in een zorgwekkend patroon schiet. Het is belangrijk om een beeld te krijgen van de gedachtes en gevoelens van de hond. Een hond reageert voornamelijk uit instinct maar dit instinct komt ergens vandaan. Helaas weten we vaak niet waar het vandaan komt maar het helpt wel om een patroon naar voren zien te krijgen zodat er een juiste benadering kan worden gekozen. Vaak laat de hond probleemgedrag zien omdat de hond bang is, maar waar vaak overheen wordt gekeken is dat een hond die bang is, leiding nodig heeft. Anders zal de hond moeten blijven handelen uit instinct omdat niemand de leiding neemt, ze hebben dan geen andere keus om zelf de leiding te nemen. Wat ook vaak gebeurt is dat gedrag van het begin af aan wordt gezien als gedrag dat plaatsvindt omdat de hond in een nieuwe omgeving is. Maar dit is vaak juist het moment om de leiding te nemen en de hond te laten zien welk gedrag wel en niet wenselijk is. Tijdens een therapie help ik je het gedrag van jouw hond te begrijpen en laat ik je zien en ervaren hoe je hierin de leiding neemt. Alle honden hebben duidelijkheid en leiderschap nodig, deze honden misschien net iets meer. Duidelijkheid en leiderschap betekent ook liefde en begrip. Het is belangrijk dat hier een goede balans in is.

Gedragstherapie Pitbull/Stafford

Wanneer je trotse eigenaar bent van een Pittbull of Stafford-achtige ken je altijd wel iemand die een negatieve ervaring heeft met het ras. Eigenaren van herdershonden zullen het herkennen. Je spreekt altijd wel iemand die een traumatische ervaring heeft opgelopen door een aanval of poging tot en anders wel van de angst die het uiterlijk alleen al bij iemand kan oproepen. Doodvermoeiend aan de ene kant maar aan de andere kant ook begrijpelijk. Als dit ras aanvalt kom je er vaak niet zonder kleerscheuren van af en ben je als mens of hond vrijwel altijd kansloos. Als het misgaat, gaat het goed mis of wordt de dans op het nippertje ontsprongen. Maar wat vaak zo dubbel is, is dat de honden binnenhuis de meest zoete honden zijn die je, je maar kunt wensen. Ik beschrijf dit ras wel eens als clownesk. Ze zijn ontzettend grappig, bijna menselijk soms, heel intelligent en kunnen vele gezichtsuitdrukkingen tonen. Het zijn zeer familiegerichte honden en hun sterke postuur trekt zich vaak door naar hun sterke karakter. Dit maakt het vaak moeilijk om de hond uit een hyperfocus te halen en hun sterke postuur helpt dan ook vaak niet mee. De meeste ongelukken ontstaan dan ook vaak wanneer de honden los schieten of uitbreken. De mensgerichte houding binnenshuis, veranderd buiten vaak in een (selectieve) prooigerichte houding en die cirkel moet doorbroken worden. Ondanks dat het ras vaak met agressie bestempeld wordt zie ik ook regelmatig honden in dit ras die niet agressief zijn maar bijvoorbeeld heel blij en hyperactief of heel erg onzeker. Ook deze problemen zijn zeer goed op te lossen middels een eenmalig consult.

Het contrast tussen binnen en buiten is vaak te groot en het is belangrijk om dit contrast te verkleinen. De mensgerichte houding binnenshuis kan je interpreteren als een hond die een beschermende rol op zich neemt. Wanneer de hond buiten komt neemt hij/zij deze houding met zich mee. Als een hond denkt dat jij zijn/haar beschermingsobject bent, doet een hond wat hij denkt dat nodig is om ervoor te zorgen dat jij veilig bent. Maar de rollen zouden eigenlijk omgedraaid moeten zijn. Jij bent de leider en jouw hond is jouw beschermingsobject want jouw hond kan niet voor zichzelf zorgen. Daarmee wil ik zeggen, als je jouw wandeling moet laten afhangen van de keuzes die jouw hond wil maken dan blijft er niet veel over aan rust en stabiliteit. Dus jij moet je hond in bescherming nemen voor haar-/zichzelf en dat begint binnenshuis. Een rustige hond is een gelukkige hond. Een hond die aangaat bij ieder geluidje dat wordt waargenomen is een hyper alerte hond en de hond zal moeten leren dat niet alles een aanleiding is om aan te gaan. Maar in andere gevallen is de hond zeer afhankelijk binnenshuis en wil de hond zijn en blijven waar jij bent. De hond moet dan leren op eigen benen te staan en leren dat niet alles om de hond draait. Je neemt binnenshuis dus een leiderrol op je zodat je buitenshuis je hond kan leren dat je hier hetzelfde verwacht. Dat klinkt allemaal heel makkelijk maar in de praktijk is vaak lastig om er in je eentje uit te komen. Daarom kom ik je graag helpen om de leiding zowel binnen- als buitenshuis op je te nemen en ervoor te zorgen dat jullie leven samen ontspannen gaat worden. Als jouw hond geen dreiging uitstraalt dan zullen mensen vanzelf geloven dat jouw hond niet gevaarlijk is. Maar daarvoor is wel een rustige, gehoorzame houding nodig en dat is nou precies wat ik voor jullie kan betekenen.

Zo ziet een therapie eruit

De therapie vind doorgaans plaats bij jou thuis en in de eigen leefomgeving van de hond omdat jouw hond hier het meest op zijn/haar gemak is en ik goed kan zien hoe de interactie tussen jullie is. Voor intensieve training en her-socialisatie kan je, je hond ook laten opnemen in mijn eigen roedel. Bij een therapie aan huis lossen we direct het probleem op en krijg je de kennis toegereikt die je zo miste. Alle problemen zijn op te lossen al in één training. Soms hebben honden na een training nog wat tijd nodig om hun nieuwe gedrag helemaal eigen te maken. Na een training kan je de signalen van je hond herkennen en er op een juiste manier op in spelen. Zo kan jij voorkomen dat jouw hond terugvalt in oud gedrag. De toekomst ziet er (weer) vredig en ontspannen uit voor jullie allebei.

Soms zijn honden in een verder gevorderd stadium met hun gedrag of zijn de problemen dermate ernstig dat er tijdens de therapie een correctieband wordt gebruikt. Vaak helpt jouw stem, een knip in de vingers, een aanraking in de zij of een ruk aan de lijn allang niet meer en is de hond daar immuun voor geworden. Soms verhoogt dat juist de adrenaline en dat is precies wat je niet wil. De correctieband wordt niet gebruikt om de hond te straffen of pijn te doen. De band wordt ingezet om de hond uit zijn of haar (negatieve) hyper focus te halen. Als een hond in die focus zit is het onmogelijk voor een hond om iets te leren of na te denken wat er anders dan het probleemgedrag van hem/haar wordt verwacht. Ga nooit zelf aan de slag met een correctieband zonder een deskundige te raadplegen. Wanneer de band niet op juiste wijze wordt toegediend kan dit schade aanrichten bij jouw hond. Als de band tijdens de therapie wordt ingezet dan is de kans aanwezig dat je deze na de therapie nodig hebt om te voorkomen dat je hond terugvalt in oud gedrag. Daarom zal ik je hier alles over uitleggen zodat je precies weet wat je te doen staat na de therapie. Ik ga je alles meegeven wat je moet weten zodat jij de leiding kunt blijven nemen in iedere situatie. En loop je na de therapie ergens tegenaan dan kan je mij gewoon bellen en help ik jullie weer op weg.

Tarieven

Een kort consult voor milde problematiek duurt 90 minuten (1,5 uur) en kost eenmalig € 270,00 exclusief reiskostenvergoeding.

De reiskostenvergoeding bedraagt € 0,50 per kilometer voor de heen- en terugreis.

Meest gekozen

Een standaard consult voor 1 hond duurt 150 minuten (2,5 uur) en kost eenmalig € 450,00 exclusief reiskostenvergoeding.

De reiskostenvergoeding bedraagt € 0,50 per kilometer voor de heen- en terugreis.

Een standaard consult voor 2 honden duurt 180 minuten (3 uur) en kost eenmalig € 540,00 exclusief reiskostenvergoeding.

De reiskostenvergoeding bedraagt € 0,50 per kilometer voor de heen- en terugreis.

Meld je aan

Kies jouw datum en tijd en vertel me alvast jouw verhaal.