Roedelopname

Roedelopname

Loopt jouw hond vast in de socialisatie met andere honden? Neemt onzeker en/of agressief gedrag de overhand in het leven van jouw hond? Of heb je het gevoel dat jouw hond het nodig heeft om even uit de vertrouwde omgeving te zijn en dagelijks aan de slag gaat met zijn/haar moeiten in het leven? Dan is een roedelopname een bijzondere en zeer effectieve therapie waarbij ik en de roedel jouw hond gaan helpen te herstellen.

Jouw hond komt in een stabiele roedel terecht waar iedere hond een taak heeft die bijdraagt aan het herstel van jouw hond. In de roedel kan jouw hond ontvangen, vallen en weer opstaan, leren en ontplooien. Ook ga ik iedere dag intensief, een op een, met jouw hond aan de slag om de basisbegrippen mee te geven die jouw hond verder helpt zijn/haar angsten, onzekerheden, dominantie of andere krachtige impulsen te beheersen.

Inhoud

Een roedelopname is zeer effectief voor zeer dominante en zeer onzekere honden. In een roedel gebeurt er iets wat wij mensen, honden niet kunnen geven. Er wordt iets vanbinnen herstelt wat alleen honden bij elkaar kunnen herstellen. De natuurlijke orde en hiërarchie die honden onderling met elkaar uitwisselen wordt direct ingezet bij de komst van een onbekende bezoeker. Hier ga ik je meer over vertellen.

Ik begin bij de roedel. De roedel waar jouw hond in terecht komt bestaat uit vier verschillende karakters. Ontwapenend, verzorgend, opvoedend en dominant. Op alle lagen is er een onderlinge taakverdeling wat zorgt voor een goed functionerend geheel. Hierboven sta ik als mens. Een hond mag wel dominant van aard zijn, maar uiteindelijk maak ik de beslissingen voor de roedel wat mij tot roedelleider maakt. De hond die nieuw in de roedel komt heeft nog geen taak maar daar ga ik de nieuwe hond bij helpen. De nieuwe hond zal direct een bepaalde houding aannemen. Wanneer we uitgaan van een dominante houding zal ik de hond eerst begeleiden om rustig te worden en niet uit te vallen, hierna kan ik de hond introduceren aan de roedel. Het kan voorkomen dat de dominante hond dan alsnog wil uitvallen maar de roedel zal daar niet op reageren. Vaak heeft een dominante een aantal dagen nodig om de innerlijke strijd los te laten wat mag en kan binnen de veiligheid van deze roedel. Wanneer de nieuwe hond de strijd loslaat kan hij/zij geaccepteerd worden als roedel-lid en dan begint het diepe herstel. Na een week is het een gewoonte om andere honden te accepteren en niet zomaar de hoogste plek in rang op te eisen. Iets wat honden alleen onder elkaar op deze manier kunnen leren.  Wanneer we uitgaan van een onzekere hond krijgt de roedel een hele andere taak. Met name het ontwapende karakter in mijn roedel is hier zeer fijngevoelig voor. Zij zal er alles aan doen om de hond veiligheid te bieden waardoor de andere roedelleden de onzekere, zwakkere hond direct toelaten als roedel-lid. En wanneer dat gebeurt gaat de hemel vaak open voor de onzekere hond. Om onderdeel te mogen zijn van een sterke, goed functionerende roedel is het mooiste wat de onzekere hond op dat moment kan overkomen. De onzekere hond gaat angsten overwinnen en na de opname vreemde honden niet meer als gevaar zien, want de onzekere hond is nu ook iemand.

Een roedelopname is niet noodzakelijk om gedragsverandering in gang te zetten want middels gedragstherapie is gedragsverandering vrijwel altijd mogelijk. Een roedelopname is echt een extra boost voor je hond. Je kunt het een beetje vergelijken met een afkickkliniek. Je hond kickt af van de nood of drang naar te dominant of te onzeker gedrag. Daarnaast ga ik iedere dag één op één met je hond aan de slag om alvast die obstakels te overwinnen waar jij thuis met je hond tegenaan loopt. Ik leer je hond goed kennen en kom er precies achter wat jouw hond nodig heeft. Ik breng je hond op de laatste dag weer bij je thuis. Hier gaan we samen nog een keer aan de slag zodat je alles feilloos kunt overnemen en je gaat leren hoe je een echte leider wordt en blijft voor je hond.

Zo ziet een roedelopname eruit

Een roedelopname start altijd op maandagochtend om 09:00 uur. Voordat je, je hond komt brengen hebben we  elkaar uitgebreid gesproken en ben ik op de hoogte van de problematiek. Het brengen van je hond kan daardoor in een kort tijdsbestek plaatsvinden waardoor er geen onnodige druk bij jouw hond kan ontstaan. Wanneer je de logeerspullen hebt uitgeladen en je hond een dikke knuffel hebt gegeven ga ik direct aan de slag. Ik begin met een lange wandeling één op één met jouw hond. Hierdoor leer ik je hond gelijk beter kennen en kan jouw hond daarna rustig geïntroduceerd worden aan de honden in de roedel.  Bij alles wat we doen begeleid ik jouw hond en help ik je hond te veranderen daar waar het hard nodig is.

Na de introductie aan de roedel gaan we op pad om een wandeling te maken in het bos. Hiervoor maken we een autorit en lopen we mee met de roedel van mijn eigen uitlaatservice. Ook hier worden alle processen waar jouw hond doorheen moet zeer zorgvuldig begeleid want in alles wat we doen zit een les voor jouw hond. Deze routine herhalen we bijna iedere dag. Als ik zie dat jouw hond er klaar voor is en zich thuis voelt ga ik één op één met jouw hond aan de slag. Ik maak bijvoorbeeld een individuele wandeling op een plek waar de uitdaging voor jouw hond het grootst is. Dat kan bijvoorbeeld zijn in een hondenpark/losloopgebied, in een natuurgebied, een winkelstraat of een bezoek aan een winkel of bij iemand thuis. Wat jouw hond het moeilijkst vindt ga juist opzoeken of simuleren zodat jouw hond het maximale uit de roedelopname haalt. Iedere dag hoor je van mij hoe het gaat. Ik stuur video’s, spraakmemo’s en whats-app berichten om je zoveel mogelijk op de hoogte te houden van de dagelijkse ontwikkelingen. 

Het einde van de roedelopname is altijd op een vrijdagochtend om 10:00 uur. Dan stap ik samen met jouw hond en de roedel in de auto om jouw hond bij je thuis te brengen. Daar ga ik samen met jou (en je partner of gezin) aan de slag om alles wat ik met jouw hond bereikt hebt uit te leggen en te laten zien. Daarbij ga ik je helpen om ook de leider positie aan te nemen zodat jouw hond zich naar jou kan gaan voegen. En daarna kunnen jullie vooral genieten van het leven samen en de veranderingen die jouw hond heeft doorgemaakt. De verandering die jij als leider doormaakt is hierbij net zo belangrijk. Jouw hond heeft jouw liefde, acceptatie en duidelijkheid nodig om te blijven groeien en ontwikkelen. Loop je na je een roedelopname tegen iets nieuws aan bij jezelf of bij je hond? Dan blijf ik altijd bereikbaar en beschikbaar voor al je vragen. 

Tarieven

Een roedelopname voor 1 hond duurt 5 dagen (ma t/m vr) en kost eenmalig € 1.250,00 inclusief een consult bij jou thuis op de laatste dag van de opname.

Een roedelopname voor 2 honden duurt 5 dagen (ma t/m vr) en kost eenmalig € 2.250,00 inclusief een consult bij jou thuis op de laatste dag van de opname.

Bij een roedelopname wordt er reiskostenvergoeding in rekening gebracht voor de heen- en terugreis, deze bedraagt € 0,50 per kilometer.

Meld je aan

Kies jouw datum en tijd en vertel me alvast jouw verhaal.