Trainingswijze
Trainingswijze
Als Dog Coach, coach ik jou sámen met je hond. Om samen een team te vormen, om weer rust in jullie levens te brengen en om (weer) te kunnen genieten zoals je waarschijnlijk had gehoopt vanaf het eerste moment. Het is zeker niet te laat!
De trainingswijze
Het geheel van deze leer komt neer op ‘leiderschap naar behoefte van de hond’. Iedere hond is anders. Wat werkt voor de ene hond, hoeft zeker niet per definitie ook te werken voor de andere hond. Een training is dus altijd geheel op maat naar jullie situatie. Naar wie jij bent, naar wie je hond is en naar hoe jullie leven er samen uitziet. Wat wel hetzelfde is in iedere situatie is de trainingswijze. Ik zal altijd uitgaan van de natuur van de hond en mogelijkheden van de mens om daarin te leiden zodat er een positief resultaat ontstaat. Gedragsproblemen ontstaan in de meeste gevallen door gebrek aan leiderschap. In sommige gevallen kan het ook ontstaan door één of meerdere traumatische ervaringen of een combinatie daarvan. Tijdens een training ligt de focus ligt vooral op het oplossen van gedragsproblematiek. Alle honden hebben een leider nodig om te volgen, een dominante hond, een onzekere hond, een jonge of een oude hond. Iedere hond wil van nature een leider volgen. Maar daar is één voorwaarde aan verbonden en dat is dat de leider stabiel is, of nog beter gezegd: evenwichtig is. Wat is een evenwichtige hondenleider? Er zijn een paar kernbegrippen die hier bij horen zoals kalmte, emotionele stabiliteit, goed om kunnen gaan met stress, het overzicht houden. Allemaal eigenschappen waar wij mensen dag in, dag uit in falen. Dus is eigenlijk de conclusie dat wij geen evenwichtige leiders zijn? Klopt, wij kunnen dat niet. Maar we kunnen wel een goed begin maken terwijl je hond inmiddels begrijpt waar de grenzen liggen. Hier ga ik je meer over vertellen.
We kunnen niks alleen
Als wij als mensen niemand nodig zouden hebben dan zouden we wel allemaal alleen op onze eigen wereldbol leven. Nou, dat doen we overduidelijk niet. We hebben elkaar nodig om te groeien en te ontwikkelen en ons zijn de dieren gegeven om ons daarbij te helpen. Geloof je dat? Geloof je dat jouw hond met een reden in jouw leven is? Soms hebben we dieren nodig om iets in onszelf los te maken wat vastzit of om iets te leren wat we nog niet konden. Het is niet zomaar dat wanneer jij gespannen rondloopt met je hond, dat je hond ook gespannen wordt. Jouw hond zegt eigenlijk tegen jou: ontspan alsjeblieft zodat ik ook kan ontspannen. Geef me de kans om je te laten zien wat ik allemaal voor je wil doen. Maar het vreemde is ook, dat als jij wel ontspannen bent, dat jouw hond nog steeds behoorlijk afwijkend gedrag kan laten zien waardoor je op een bepaald punt juist gespannen raakt door je hond. Dat komt omdat het nog veel verder gaat dan in- en uitademen en het omdoen van een specifieke halsband of lijn. Waar het in werkelijkheid om gaat is begrijpen hoe je hond in elkaar zit, waarom jouw hond iets op een bepaalde manier doet en hoe jij, als leider en begeleider, jouw hond kan helpen groeien en ontwikkelen. Jullie hebben elkaar dus nodig. Het is een samenwerking. Dus, wat staat jullie te doen?
Leren de juiste momenten te bepalen
Jij moet leren op het juiste moment te reageren, te corrigeren en je liefde te geven. Als we dit stelselmatig in de compleet verkeerde volgorde doen wanneer we iets proberen op te lossen dan worden problemen met de tijd vaak alleen maar erger. Dus als leider reageer je, corrigeer je en heb je lief. Maar dan op de hondenmanier en niet op de mensenmanier. Dat betekent natuurlijk niet dat je gaat blaffen naar je hond maar ik zal je een sprekend voorbeeld geven. Je hond is bijvoorbeeld aan het blaffen omdat de deurbel gaan en jij probeert je hond duidelijk te maken dat hij rustig moet doen met: nee, foei, naar je plaats, doe rustig of stop met blaffen! Of gewoon allemaal achter elkaar. Spanning op spanning. Wat jouw hond hier eigenlijk nodig heeft is dat hij leert wat jij wel en niet van hem verwacht op dat moment. Want is jouw hond überhaupt rustig? Ben jij rustig? Heb je controle en geloof je dat je kunt hebben? Want dan kan je de leiding nemen op het eerste moment dat je ziet dat jouw hond ergens iets van vindt. Maar veel mensen beginnen pas met de leiding nemen op het moment dat de hond al volop in het ongewenste gedrag zit. Natuurlijk zou het dan ook nog moeten kunnen maar ben je wel te laat voor het moment om je hond iets structureel af te leren. Zodra de hond rustig lijkt na zo een moment wordt er ook weer tegen een hond gepraat met: braaf, goed zo, koekje, kom maar. En voordat je het weet gaat de bel weer, is je hond weer afgeleid en begint het hele spel weer opnieuw. De reactie, de correctie en het moment van liefde tonen waren allemaal op het verkeerde moment en de hond heeft niets geleerd en zal niet veranderen. Wat het juiste moment voor wat is, klinkt nu misschien nog ingewikkeld maar het is makkelijker dan je denkt. Een hond is namelijk niet zo moeilijk om te lezen, je moet alleen even weten waar je naar moet kijken en wanneer je moet kijken. En dan ga ik je ook nog vertellen hoe je dan moet reageren en wanneer je kan belonen. Het voorbeeld van de deurbel is gelijk te trekken met iedere situatie. Ik ga je leren wanneer en hoe je als evenwichtige roedelleider reageert en vooral vaak anticipeert.
Wat ook belangrijk is om te weten is dat voordat ik jou ga coachen met je hond ik jouw hond eerst een reset geef. Dat klinkt misschien onmogelijk maar ook hier zal ik je een voorbeeld in geven. Stel jouw hond heeft de neiging om naar mensen of andere honden uit te vallen, dan heeft jouw hond het eerst nodig om te weten dat jij als leider dit gedrag niet wenst. Maar hoe doe je dat? Door in hondentaal een grens te leggen al voordat je hond maar kan bedenken dat uitvallen een optie is. Door de lichaamstaal van de hond op de juiste manier te interpreteren en de hond uit een negatieve hyperfocus te halen, moet je hond wel gaan nadenken wat jij op dat moment als leider van je hond verwacht. Honden zijn het vaak niet gewend om uit die hyperfocus te komen, ze kennen maar één route en dat is de snelweg. Maar als er een controle is tijdens hun rit en de snelheid wordt onderbroken dan gaat het gas eraf. Met andere woorden, er komt rust in het koppie. Ze hoeven niets meer te regelen, alleen maar op jou te letten. En wanneer je hond laat zien dat hij/zij het niet meer nodig vindt om te reageren, dan stap jij in en neem je het stuur over. En wanneer ik weer uit beeld ben, wil jouw hond jou weer volgen en weet jij hoe je moet leiden.
De natuur van de hond
Nu weet je iets over hoe ik mensen coach om hun honden te leiden en te begeleiden. Maar waarom werkt het dan zo, vraag je, je misschien af. Ik denk dat het altijd goed is om stil te staan bij hoe dingen in elkaar zitten, want is er wel een logische verklaring voor? Laat je niet zomaar iets wijs maken en neem niet zomaar alles aan voor waarheid. Onderzoek alles en onthoud en bewaar het goede. Om je te helpen hier jouw mening over te vormen leg ik je uit waar deze leer vandaan komt. Om te beginnen zit het in de natuur van de hond om te volgen. Wat niet in de natuur van de hond zit is om mensentaal te spreken. Wij als mensen, moeten ons aanpassen aan de taal van onze honden willen wij hun leider worden en tegelijkertijd een samenwerking aangaan. Daarvoor moet je weten hoe honden van nature in elkaar steken, hoe ze volgen of willen leiden, wat ze begrijpen en wat niet. Maar ook hoe het onderling corrigeren en liefhebben werkt, hoe een moeder haar pups opvoedt en hoe een roedel een uitstekend team vormt. Ik hou me hier nog altijd dagelijks mee bezig en wil je een belangrijk principe uitleggen. Vanaf het moment dat een pup wordt geboren begint het serieuze gedeelte van rangordebepaling. Ze zijn blind en doof en hebben alleen hun neus die ze kunnen gebruiken om de tepel te zoeken waar de meeste melk in zit want dat zorgt voor de grootste overlevingskans. Onderling is er een competitie met de andere pups wie die tepel krijgt. Vandaar dat de dominantere pups vaak groter zijn dan de onderdanige pups. Deze rangordebepaling gaat hun hele leven door en dus ook wanneer jouw hond voor het eerst bij jou in huis is en andere honden en dieren gaat ontmoeten. Voor de dominante pups geldt: geef je ruimte of laat je ze ruimte innemen? Dan nemen zij die met alle liefde in. Voor de onderdanige pups geldt: zijn ze onzeker en neem jij niet op de juiste manier de leiding? Dan worden ze nog onzekerder. Jij speelt dus een hele belangrijke rol in het leven van jouw hond. Jouw hond heeft je ook echt nodig. Ze zijn helemaal niet gelukkig zonder leider. Ze zijn afhankelijk van je. Ze kunnen zichzelf niet leiden, ze hebben een leider nodig waar ze zich naar kunnen voegen. Honden zijn dan ook niet voor niets roedeldieren in een groep honden mét een stabiele, evenwichtige roedelleider. Het is de natuur van de hond. Ik vertel je hier graag nog veel meer over en hoop je gauw te ontmoeten.